KENNISMAKING MET PIGNOLETTO WIJNEN!

Dinsdag 10 juni 2008.

Introduktie en overzichts proeverij van Italiaanse Pignoletto (Frizzante) wijnen!
Wij verwelkomen u graag in de sfeervolle "oranjerie van Landgoed Maarsergen te Maarsbergen. Gelegen vlak bij de A12.

Geinteresseerden kunnen zich
Hier
Aanmelden


Wijnhuizen:

La Mancina

Vigneto San Vito

Gaggioli


Proeverij in "Italiaanse sfeer". U bent welkom in de Oranjerie van Landgoed Maarsbergen. 10 juni a.s. Italiaanse wijnen proeven in de Oranjerie van Landgoed Maarsbergen.

ondek PIGnoletto!

INVITO A DEGUSTARE IL PIGNOLETTO!

De officiële erkenning van de streek “Colli Bolognesi Classico  per il vitigno Pignoletto” door MIPA (het Nationaal Comité voor de bescherming van de wijnen met DOC van de Regio Emilia-Romagna) werd op 4 augustus 1997 bekrachtigd door een Ministerieel Decreet.

 

De Klassieke Pignoletto moet bereid worden met minstens  85% Pignoletto druiven met eventuele toevoeging van druiven van Pinot Bianco, Chardonnay, Riesling Italico of Trebbiano Romagnolo

of mengsels ervan. De introductie in de markt mag alleen na 1 April plaats vinden. Het is verplicht om de jaargang van de druiven te vermelden.

 

Het traceren van de herkomst van de producten (ook via internet) is eenvoudig en betrouwbaar gemaakt door het werk van het “Consorzio Vini Colli Bolognesi” (http://www.collibolognesi.it/ita/tracciabilita.html).

De traceerbaarheid beschermt de consument en de producent omdat deze het mogelijk maakt – gebruikmakend van de code aangebracht op de fles- informatie over de producent te verkrijgen alsmede het verifiëren van de resultaten van analyses, gemaakt door het laboratorium van de “Consorzio Vini Colli Bolognesi” (erkend door SINAL) en ook van het certificaat van geschiktheid voor verkoop, uitgegeven door de Kamer van Koophandel van Bologna.

 

De streek waar de wijnen “Colli Bolognesi” geproduceerd worden bestaat uitsluitend uit gemeentes in de heuvels rondom Bologna en Modena. In de provincie van Bologna zijn het de gemeentes Monteveglio, Savigno, Castello di Serravalle, Monte San Pietro,Sasso Marconi, Marzabotto, Pianoro en – gedeeltelijk – ook Bazzano, Crespellano, Casalecchio di Reno, Bologna, San Lazzaro di Savena e Zola Predosa. In die van Modena, een deel van de gemeente Savignano sul Panaro.

 

Het druivenblad van de Pignoletto is vijfhoekig, heeft een diep groene kleur en is glad en glanzend. De tros is niet al te groot en heeft een cylindrische vorm. De druif is ook niet al te groot, amberkleurig en heeft een ovale vorm. De rank -  elliptisch in doorsnede – is stevig en elastisch. Deze groeit in heuvelachtig, kalkachtig, kleiachtig terrein, dat rijk is aan elementen.

De Pignoletto struik ontkiemt rondom de eerste tien dagen van april, terwijl de druiven rijpen gedurende de eerste dagen van oktober. Deze prachtige druiven worden uitsluitend gebruikt voor het bereiden van de unieke Pignoletto wijnen

 

Plinio de Oude beschrijft in zijn boek “Naturalis Historia” een wijn genaamd “Pino Lieto” welke “niet zoet genoeg is om lekker te zijn” en dus niet geapprecieerd werd, omdat - zoals bekend-  de oude Romeinen van zeer zoete wijnen hielden.  In een economische verhandeling van het jaar 1654,  refereert de Hr. Tanara aan “Uve Pignole” verbouwd in de heuvels van de provincie Bologna.

 

Via het “Comitato Nazionale Vini” heeft het Ministerie in 1995 de erkenning van
zeven “micro-streken van kwaliteit” voor de wijnen van de “Colli Bolognesi”bekrachtigd.
Sinds vele jaren worden de volgende wijnen als DOC “Colli Bolognesi” erkend:
5 witte wijnen : Pignoletto, Witte Sauvignon, Pinot bianco, Risling Italico, en Chardonnay
3 rode  wijnen : Barbera, Merlot, Cabernet Sauvignon.

 

 

 

Pignoletto de regionale druif van de heuvels in de streek rond Bologna

Pignoletto Frizante heerlijk bij een italiaans diner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

WWW.ITALIMPORTA.NL